Doktorandenworkshop: Writing for Journals – Publishing in Journals (5. Okto­ber 2021)

Doktorandenworkshop “Writing for Journals – Publishing in Journals”

With David Ebrey (Humboldt Uni­ver­sity, Berlin)

Date and time: October 5, 2021, 13:00 - 17:30

Location: We aim for a face-to-face workshop at TU Dort­mund. Depending on the pandemic situation, we may move to a hybrid or fully on­line format. We will keep registered participants posted about the details.

Registration: To register, send an email to Eva Schmidt at eva.schmidt@tu-dortmund.de by Sep­tem­ber 28, 2021.

Language: English

Participants: The workshop is intended for doctoral students, postdocs, and advanced master’s students of the UA Ruhr (TU Dort­mund, RUB, Duis­burg-Essen).

The workshop will focus on two topics: (1) how to approach the publishing process with philosophy journals; (2) how to write a philosophy paper for a journal.

The workshop will kick off a new workshop series for doctoral students in philosophy and neighboring disciplines. The next workshop – on self-organization during the PhD – will take place in the spring of 2022. The series is or­ga­nized by Ronja Hildebrandt, Eva Schmidt, and Jessica Struchhold.

Work­shop Description

The goal of the workshop will be to think through how to publish articles in good, English-lan­guage philosophy journals. I will discuss basic topics that are im­por­tant for all writing, such as how to think about your audience, how to structure your arguments to be persuasive, and how to introduce your thesis. I will also discuss topics specific to journal submissions, in­clu­ding how to understand the norms of your sub-discipline.

After a general overview of the topics that you should keep in mind, we will consider concrete cases. Please let me know ahead of time some of the top journals in your field--the sort you would aspire to publish in. Ideally, we would also consider and discuss some papers that you are interested in submitting to journals (no matter how rough!). If you do not have any such papers, we could also discuss something that you have written for some other purpose. A third possibility is to discuss some published paper in your field that you admire, discussing what works well and what does not work as well in the paper. My goal is that you leave with the tools needed to structure an article for a top journal. There are reasons why philosophy articles are structured in the way that they are. Understanding these reasons can also help us improve as philosophers.

Please send the following to ebreydav@hu-berlin.de until the 28th of Sep­tem­ber 2021:

- suggestions for journals you aspire to publish in

- a paper you would like to discuss (either your own or a paper in your field that you admire)

Der Cam­pus der Technischen Uni­ver­si­tät Dort­mund liegt in der Nähe des Autobahnkreuzes Dort­mund West, wo die Sauerlandlinie A45 den Ruhrschnellweg B1/A40 kreuzt. Die Abfahrt Dort­mund-Eichlinghofen auf der A45 führt zum Cam­pus Süd, die Abfahrt Dort­mund-Dorstfeld auf der A40 zum Cam­pus-Nord. An beiden Ausfahrten ist die Uni­ver­si­tät ausgeschildert.

Direkt auf dem Cam­pus Nord be­fin­det sich die S-Bahn-Station „Dort­mund Uni­ver­si­tät“. Von dort fährt die S-Bahn-Linie S1 im 15- oder 30-Minuten-Takt zum Hauptbahnhof Dort­mund und in der Gegenrichtung zum Hauptbahnhof Düsseldorf über Bochum, Essen und Duis­burg. Außerdem ist die Uni­ver­si­tät mit den Buslinien 445, 447 und 462 zu erreichen. Eine Fahrplanauskunft findet sich auf der Homepage des Verkehrsverbundes Rhein-Ruhr, au­ßer­dem bieten die DSW21 einen interaktiven Liniennetzplan an.

Zu den Wahrzeichen der TU Dort­mund gehört die H-Bahn. Linie 1 verkehrt im 10-Minuten-Takt zwischen Dort­mund Eichlinghofen und dem Technologiezentrum über Cam­pus Süd und Dort­mund Uni­ver­si­tät S, Linie 2 pendelt im 5-Minuten-Takt zwischen Cam­pus Nord und Cam­pus Süd. Diese Stre­cke legt sie in zwei Minuten zu­rück.